På fjället är det viktigt att du tänker själv och tar ansvar för din egen säkerhet. Med rätt kunskap blir din tur på fjället både tryggare och roligare. Kom ihåg att avancerad utrustning aldrig kan ersätta sunt förnuft, erfarenhet och kunskap.
Berätta färdväg för anhörig
Du ska alltid informera någon om dina fjällturer, oavsett om vandringen är lång eller kort. Berätta för en anhörig vilken färdväg du planerar, vilken tid du startar, vilka som är med i sällskapet samt vilken utrustning du har med dig som kan underlätta exempelvis fjällräddningens arbete om någon skulle saknas.
Hjälptelefon
Hjälptelefonerna finns i alla fjällstugor, med något enstaka undantag. Vilka framgår på respektive fjällstugas hemsida. Hjälptelefon finns även i en del av de rastskydd som finns utefter ledsystemet. Även på fjällkartan framgår vilka platser som har hjälptelefon.
Via telefonen får du direktkontakt med fjällräddningen och kan larma om det hänt något. Det är bra att göra även om du blir försenad på din tur så att anhöriga inte blir oroliga. Polisen och räddningsledningen hjälper gärna till att föra information vidare. Det kanske innebär att fjällräddningen slipper rycka ut i onödan. Du kan och bör också använda telefonen för att informera och rådfråga.
Mobiltäckning på fjället
I fjällvärlden är det inte säkert att du kan använda din mobiltelefon! Det beror dels på att du rör dig i kuperad terräng med stora avstånd, och på att telenäten inte är utbyggda. I fjällvärlden är det Telia som har den minst dåliga täckningen. Meddela gärna dina nära och kära att du inte går att nå när du njuter av din fjälltur.
Tips för mobilanvändare
Glöm inte att mobilbatterier är känsliga för kyla. Mobilen bör förvaras i en innerficka för att inte ladda ur. Ta med en powerbank för att förlänga batteritiden om du bor i tält eller fjällstuga där det inte finns el. Tänk på att ta med ett vattentätt mobilfodral eller en liten plastpåse för mobilanvändning under regniga dagar.
Karta och kompass
Utmed markerad led kan du gå på tur utan att ständigt titta på kartan eller använda kompassen. Men du ska ändå alltid ha karta och kompass med dig. Går du utanför markerade leder är kartan helt avgörande för att du ska kunna planera din färdväg, göra kloka vägval och orientera dig rätt. Många kartappar finns tillgängliga i offline-läge. Perfekt som komplement till din karta och kompass.
Så här använder du kompassen
Lägg en av kompassens långsidor, eller någon av hjälplinjerna, över start- och målpunkterna på kartan. Kurspilen (inte kompassnålen) ska peka mot målet. Vrid kompasshuset tills linjerna i kompasshuset blir parallella med kartans meridianer (nord-sydlinjer). Kompasshusets N-märke (N=nord) ska peka mot kartans norr. Ta kompassen i handen. Vänd dig runt tills dess den röda delen av kompassnålen ligger i kompasshusets pil. Kompassnålens pil ska peka mot kompasshusets N-märke, dvs kompassnålen ska täcka kompasshusets pil. När du sedan följer kompassens kurspil (alltså inte kompassnålen) så kommer du till det tänkta målet.
För att hålla samma riktning under en längre tid tar du sikte på något föremål som ligger exakt i färdriktningen enligt kompassen. När du kommer fram till föremålet tar du sikte på ett nytt föremål längre bort i färdriktningen. Det är helt avgörande att du använder kompassen varje gång du väljer föremål, eftersom minst lilla avvikelse ökas på successivt vilket kan göra att du bommar målet helt.
Lycka till med din fjällvandring!
Källa: Svenska Turistföreningen
Allt om fjällsäkerhet - Svenska Turistföreningen (svenskaturistforeningen.se)